Rekordman jménem šípek
Šípky jsou plody u nás hojně rostoucí šípkové růže. Na jaře se těšíme z jejich drobných kvítků, které projdou přeměnou, až na podzim dozrají v drobné červené plody. Jsou jedním z důkazů, že příroda je velmi mocná a zcela zdarma nám nabízí zdraví v podobě obří dávky pro tělo prospěšných látek. Proč byste měli vyrazit s košíkem na „lov“ a nasbírat si červené šípky?
Šípek jako bohatý zdroj vitamínu C!
Možná se i vy snažíte ve velkém množství konzumovat citróny, protože obsahují vitamín C. Věřte, že pokud přesedláte na šípek, uděláte mnohem lépe. Plody totiž obsahují až 9x více cenného vitamínu než tropické citrusové plody. Ve 100 g plodu šípku je až 450 mg vitamínu C. Kromě toho je bohatý i na minerály. Obsahuje draslík, železo, sodík, vápník a hořčík. Ve složení se nachází ještě bílkoviny, vláknina a slizové látky.
Posílení imunity, močových cest i kardiovaskulárního systému
Šípek se od pradávna používá hlavně při nemocech cest dýchacích, protože mírní kašel, pomáhá rozpouštět hlen a dokáže snižovat horečku. U žen je výborným pomocníkem při častých zánětech močového měchýře. Známé jsou i jeho účinky na stabilizaci trávicího systému, zklidňuje žlučník a žaludek. Pravidelná konzumace pomáhá posilovat imunitní systém a prospívá cévám. Dříve lidé šípkové plody žvýkali a udržovali si tím zdravé dásně. Zkuste to!
Jak šípek konzumovat?
Udělejte si čaj. Nikdy plody nezalévejte horkou vodou, došlo by ke ztrátě cenných látek. Je efektnější nechat plody macerovat v mírně zahřáté vodě. Bude chutnat lépe, pokud přidáte trošku medu. Je skvělý do čajových směsí, perfektně si rozumí s měsíčkem lékařským, levandulí, meduňkou i ovocem – například sušenými jablky. Kromě klasického si můžete připravit i pečený čaj.
Vyrazte si nasbírat šípek a udělejte si dostatečnou zásobu na zimu. Poradí si s běžným nachlazením a nebudete muset tělo zatěžovat chemickými léky!
Zajímáte se o bylinky? Přečtěte si náš návod, jak si vyrobit domácí měsíčkovou mast. Pomůže při celé řadě neduhů.