Naučte se zpracovat mátu – pro krásu, zdraví i v kuchyni
Máta peprná je bylinka, kterou byste si rozhodně měla pustit do života. Péče o ní není náročná, roste téměř všude od jara do podzimu, má 5 významných léčivých účinků, pomůže vám být krásnější a využijete ji i v kuchyni.
5 léčivých účinků máty peprné
Máta obsahuje silice s mentolem a menthonem, třísloviny, kyselinu octovou, flavonoidy, hořčiny a dalších zhruba 40 látek. Díky jedinečné kombinaci účinně pomáhá i pěkně voní.
- Významným pomocníkem je pro trávicí systém. Pokud trpíte nevolností, trápí vás křeče nebo zácpa či průjem, máta vám spolehlivě pomůže. Ulevujte také při žlučníkovém záchvatu a při nechutenství.
- Sáhněte po ní také ve chvíli, když vás postihla rýma, nebo trpíte astmatem. Inhalace máty uvolňuje dýchací cesty, zklidňuje jejich sliznice a tím velmi rychle ulevuje od ucpaného nosu a zlepšuje dýchání.
- Třetím významným účinkem je zklidnění pokožky. Máta dokáže ulevit při spáleninách i různých kožních zánětech.
- Rozhodně také není náhoda, že je častou přísadou přípravků pro ústní hygienu. Máta má totiž antibakteriální účinky. Pomáhá při zánětech dásní, ulevujte také při bolesti zubů.
- A do pětice začněte mátu používat, protože dokáže účinně bojovat proti akné a při potížích s mastnou pokožkou.
Jak zpracovat mátu – v jednoduchosti je účinek
Mátový čaj – je klasika, kterou byste si měla užívat každý den. Silnější účinky má, když ho připravíte macerací. Natrhejte 2 hrsti mátových lístků a zalejte je litrem studené vody. Nechte 24 hodin macerovat, poté zahřejte a pijte. Dopřát si ho samozřejmě můžete i studený. Připravený nálev se dá využít i k obkladům na unavené svaly a klouby.

Mátová limonáda – bylinka se skvěle kombinuje s citrusy a ovocem. Osvěžující drink připravíte buď z čaje, nebo když lístky natrháte a zalijete perlivou vodou. Poté podle chuti přidejte citrusy: hodí se limeta, citron, pomeranč i grep. Z ovoce rozhodně doporučujeme mango, maliny a borůvky.
Uklidňující mátový olej – využijete ho ke kosmetickým účelům. Mátový olej připravíte tak, že cca 2 hrsti zalijete asi 3 dcl rostlinného nebo olivového oleje. Skleničku uzavřete a nechte na stinném a chladném místě macerovat asi týden. Poté můžete používat podle libosti. Malou dávku oleje používejte na pokožku obličeje, ideálně každou noc. Hodí se také pro masáže a pro zklidnění podrážděných míst.
Mátová tinktura – pomůže při dýchacích a trávicích potížích. Tinkturu z máty připravíte tak, že asi 1 hrsti listů zalijete 2 dcl kvalitní pálenky a necháte asi měsíc macerovat. Tinkturu tak po cca 10 kapkách můžete užívat denně.
Mátový sirup – postup přípravy mátového sirupu je identický s přípravou jakéhokoliv jiného sirupu z bylinek. Návod najdete v tomto článku. Místo pampelišek použijte asi 8 hrstí listů máty. Sirup tak využijte k přípravě drinků, hodí se i k dochucení dortů.
Máta v kuchyni – typická chuť máty si skvěle rozumí s rybím a kuřecím masem. Nebojte se mátu přidat i do těstovinových salátů. Zkuste jí také dát do krémů, skvělá je v nepečených dortech a ve zmrzlině. Je také zajímavou dekorací dezertů.

Máte ještě nějaký tip, jak mátu zpracovat? Napište nám ho do komentáře, těším se.