You are here
Naučte se zpracovat mátu – pro krásu, zdraví i v kuchyni DOMOV Zdraví z přírody 

Naučte se zpracovat mátu – pro krásu, zdraví i v kuchyni

Máta peprná je bylinka, kterou byste si rozhodně měla pustit do života. Péče o ní není náročná, roste téměř všude od jara do podzimu, má 5 významných léčivých účinků, pomůže vám být krásnější a využijete ji i v kuchyni.

5 léčivých účinků máty peprné

Máta obsahuje silice s mentolem a menthonem, třísloviny, kyselinu octovou, flavonoidy, hořčiny a dalších zhruba 40 látek. Díky jedinečné kombinaci účinně pomáhá i pěkně voní.

  1. Významným pomocníkem je pro trávicí systém. Pokud trpíte nevolností, trápí vás křeče nebo zácpa či průjem, máta vám spolehlivě pomůže. Ulevujte také při žlučníkovém záchvatu a při nechutenství.
  2. Sáhněte po ní také ve chvíli, když vás postihla rýma, nebo trpíte astmatem. Inhalace máty uvolňuje dýchací cesty, zklidňuje jejich sliznice a tím velmi rychle ulevuje od ucpaného nosu a zlepšuje dýchání.
  3. Třetím významným účinkem je zklidnění pokožky. Máta dokáže ulevit při spáleninách i různých kožních zánětech.
  4. Rozhodně také není náhoda, že je častou přísadou přípravků pro ústní hygienu. Máta má totiž antibakteriální účinky. Pomáhá při zánětech dásní, ulevujte také při bolesti zubů.
  5. A do pětice začněte mátu používat, protože dokáže účinně bojovat proti akné a při potížích s mastnou pokožkou.

Jak zpracovat mátu – v jednoduchosti je účinek

Mátový čaj je klasika, kterou byste si měla užívat každý den. Silnější účinky má, když ho připravíte macerací. Natrhejte 2 hrsti mátových lístků a zalejte je litrem studené vody. Nechte 24 hodin macerovat, poté zahřejte a pijte. Dopřát si ho samozřejmě můžete i studený. Připravený nálev se dá využít i k obkladům na unavené svaly a klouby.

jak udělat mátový čaj
Mátový čaj pijte ideálně každý den.

Mátová limonáda – bylinka se skvěle kombinuje s citrusy a ovocem. Osvěžující drink připravíte buď z čaje, nebo když lístky natrháte a zalijete perlivou vodou. Poté podle chuti přidejte citrusy: hodí se limeta, citron, pomeranč i grep. Z ovoce rozhodně doporučujeme mango, maliny a borůvky.

Uklidňující mátový olej – využijete ho ke kosmetickým účelům. Mátový olej připravíte tak, že cca 2 hrsti zalijete asi 3 dcl rostlinného nebo olivového oleje. Skleničku uzavřete a nechte na stinném a chladném místě macerovat asi týden. Poté můžete používat podle libosti. Malou dávku oleje používejte na pokožku obličeje, ideálně každou noc. Hodí se také pro masáže a pro zklidnění podrážděných míst.

Mátová tinktura – pomůže při dýchacích a trávicích potížích. Tinkturu z máty připravíte tak, že asi 1 hrsti listů zalijete 2 dcl kvalitní pálenky a necháte asi měsíc macerovat. Tinkturu tak po cca 10 kapkách můžete užívat denně.

Mátový sirup – postup přípravy mátového sirupu je identický s přípravou jakéhokoliv jiného sirupu z bylinek. Návod najdete v tomto článku. Místo pampelišek použijte asi 8 hrstí listů máty. Sirup tak využijte k přípravě drinků, hodí se i k dochucení dortů.

Máta v kuchyni – typická chuť máty si skvěle rozumí s rybím a kuřecím masem. Nebojte se mátu přidat i do těstovinových salátů. Zkuste jí také dát do krémů, skvělá je v nepečených dortech a ve zmrzlině. Je také zajímavou dekorací dezertů.

dezert s mátou
Máta je skvělá i na ozdobu dezertů.

Máte ještě nějaký tip, jak mátu zpracovat? Napište nám ho do komentáře, těším se.

Líbil se vám článek? Sdílejte ho :-) Děkujeme

Related posts

Leave a Comment