You are here
Jste si jistá tím, jaký jogurt jíte? Skvěle vařit i péct 

Jste si jistá tím, jaký jogurt jíte?

Pokud máte ráda jogurty, tak určitě znáte ten pocit, když s trochou rozpaků stojíte před regálem s jogurty. Vidíte nepřeberné množství značek a navíc i druhů. Bílý, ovocný, light, se smetanou, BIO a další. Kdo se v tom mám vyznat, říkáte si, takže po chvíli sáhnete po některém a ani nevíte, co si vlastně kupujete. I výběr jogurtu by se měl řídit pravidly, díky tomu budete mít jistotu, že vždy vyberete ten správný. Jak na to?

Proč jíst jogurt a v čem je jeho „kouzlo“?

„Bílý jogurt je cenným zdrojem celé řady pro tělo prospěšných živin. Obsahuje bílkoviny, tuky, sacharidy, vitamíny a minerální látky. Ve srovnání s mlékem obsahuje nižší podíl laktózy, je to díky působení jogurtové kultury. Díky tomu je stravitelnější i pro osoby ve vyšším věku,“ uvádí Ing. Roman Merkl, PhD a doplňuje, že některé jogurty jsou navíc obohaceny o speciální probiotické bakterie Bifidobacterie a Lactobaccilus acidophilus. Jsou to například jogurty Hollandia.

Zajímavé je, že jogurty byly kvůli jejich pozitivním účinkům dříve prodávány jako lék v lékárnách.

Při výběru se nesmíte řídit cenou!

Přehlcená nabídka znamená, že často vybíráme jogurt jen podle ceny a nedíváme se, co obsahuje. To je ale velká chyba, které je třeba se vyvarovat. Výběr například usnadní to, že si najdete poctivého výrobce. Velký rozdíl je například u ovocných jogurtů, někteří výrobci používají k dochucení aromata, ti poctiví používají ovoce. Stejné je to i barvou, u příliš levných jogurtů je barva způsobena práškem a konzistence je dosaženo použitím stabilizátorů. To jistě nechcete jíst, nebo ano?

Obsah se může lišit i takto:

  1. Ovocný jogurt jahodový – složení ovocné složky: cukr, jahodový koncentrát a pyré 19 %, glukózo-fruktózový sirup, zahušťovadla: modifikovaný škrob, pektiny; barvicí koncentrát z červené řepy a aronie, aroma, barvivo: karmín.
  1. Selský ovocný jogurt jahodový Hollandia – složení ovocné složky: jahody 55 %, cukr, pektin, citrónová šťáva.
Zdroj fotografie: Hollandia
Zdroj fotografie: Hollandia

Trendem výroby je návrat ke kořenům

Naštěstí pro nás všechny se mezi prodejci najdou tací, kteří se rozhodli vydat cestou kvality a při výrobě jogurtů se drží tradic. Mezi ně patří výše zmíněná značka Hollandia, která například ochucuje jogurty kvalitní domácí marmeládou.

Jak jste na tom vy? Sledujete složení jogurtů?

 

 

Pokud se zajímáte o kvalitu potravin, možná vás bude zajímat i náš další článek: Jaký je rozdíl v kvalitě potravin v ČR a v zahraničí?

 

Uložit

Uložit

Uložit

Líbil se vám článek? Sdílejte ho :-) Děkujeme

Related posts

Leave a Comment