You are here
Jaký je rozdíl v kvalitě potravin v ČR a v zahraničí? Zlepšilo se něco? Drbárna 

Jaký je rozdíl v kvalitě potravin v ČR a v zahraničí? Zlepšilo se něco?

Pokud se zajímáte o kvalitu potravin, které jíte, určitě vám neunikly zprávy o tom, že se výrazně liší kvalita potravin, které se dají koupit v ČR a těch, které se prodávají například v Rakousku či Německu. Jak je to nyní? Je to stejné, nebo se věc změnila? Na kloub se tomu podívala organizace dTest a my pro vás máme výsledky!

Porovnáno bylo 27 výrobků!

Organizace dTest testovala rozdíly u 27 běžně dostupných výrobků od velkých společností a také od vlastních značek, které patří obchodním řetězcům. Testovány byly potraviny, jako například balené pečivo, majonéza, šunka či jogurty. Bylo porovnáváno složení, které uvádí na etiketě výrobce a také proběhl chuťový test.

Výsledky dvojí kvalitu nevyvrátily!

K výsledkům testu se vyjádřila Hana Hoffmannová, šéfredaktorka dTestu: „U známých značek jsme ve většině případů nenašli rozdíly ve složení mezi výrobky prodávanými v Rakousku a v Česku.“ Velmi zajímavé je zjištění, že test dvojí kvalitu potravin v EU jednoznačně nevyvrátil.

Důležitým výsledkem testu je, že vyšlo najevo jiné složení při porovnání stejných výrobků. Od obchodních řetězců Kaufland a Billa. Výrobky jsou totiž vyráběny jinými společnostmi.

Dalším zajímavým výsledkem je, že v případě některých produktů vyšly lépe české potraviny. Stalo se také, že u českých výrobků byla deklarována nižší kvalita než pro výrobky německé a rakouské. „U celozrnných toustových chlebů pak byl výrazný rozdíl i v podílu celozrnné mouky. V německém byl 59%, v českém pak 19%,“ říká Hoffmannová.

Při senzorickém testu se ukázalo, že hodnotitelé lépe hodnotili české potraviny. Například u toastové šunky Clever, která v Rakousku obsahuje 91 % masa a v Česku 72 % a zahušťovadla, byla ta česká hodnocena lépe. „Podobně dopadl i německý vídeňský párek K-Classic, který obsahoval více masa a méně tuku než ten český. Hodnotitelé ho i přesto hodnotili lépe párek, líbila se jim hlavně jeho šťavnatost,“ uvedla Hoffmannová.

Zajímáte se o kvalitu potravin? Pokud ano, jistě se vám bude líbit ještě článek o tom, jak se naučit vybírat jogurty.

Jakou zkušenost máte s našimi a cizími výrobky vy? Všimli jste si rozdílu?

Uložit

Uložit

Uložit

Líbil se vám článek? Sdílejte ho :-) Děkujeme

Related posts

Leave a Comment