Jak nejlépe ochutit maso na skvělý hamburger?
V právě probíhající grilovací sezoně jsou hamburgery jedním z nejoblíbenějších pokrmů připravovaných na grilu. Hamburgery nepřipravovat na desítky různých způsobů. Liší se v mase, bulce, vložených ingrediencích i v použitých omáčkách. Hlavní součástí všech hamburgerů je ovšem maso. A právě na jeho přípravu se nyní zaměříme. Jak připravit a ochutit to nejlepší maso do burgerů?
Klasický burger je z hovězího
Hamburgery se dají připravovat ze všech druhů mas a existují i různé varianty bezmasých hamburgerů (z tofu, čočky nebo červené řepy). Klasickou a nejvíce známou variantou je ale hovězí mleté maso. Vždy je nutné myslet na to, že mleté maso si udrží své chutě jen pár hodin. Rozhodně se tedy vyplatí koupit maso vcelku a umlít ho až těsně před přípravou. Na hovězí burgery vždy kombinujeme 2 druhy masa. Až 80% by mělo být masa zadního (kýta), které je méně šlachovité. Alespoň 20 % z celku by ale mělo zastupovat maso přední (kližka), které je více šlachovité. Lépe se hamburgery propojí.

Čím dochutit hamburger?
Pokud do hamburgerů použijete kvalitní hovězí maso, jeho chuť je výrazná sama o sobě. Není třeba to s kořením přehánět. Vždy by měla převažovat chuť masa, kterou je důležité jen doplnit. Z koření stačí jen sůl a pepř. Hovězí maso se skvěle doplňuje s chutí prolisovaného česneku a najemno nakrájenou cibulkou. Rozhodně by nemělo chybět ani čerstvé koření. Ideálními druhy jsou tymián, oregano a koriandr.
Jak grilovat?
Z připraveného masa pak stačí jen vytvarovat placky. Průměr masových placek by měl být zhruba o 1,5 cm větší, než je průměr bulky. Maso na grilu vždy zmenší svůj průměr. Před vložením na gril by se uprostřed masa měl vytvořit jemný důlek. Ten zabrání tomu, aby se maso vyboulilo, ale zůstane ideálně rovné. Ideální výška masa je 1,5-2 cm a doba grilování z každé strany by měla být maximálně 4 minuty.
Vaříte a pečete rádi? Podívejte se na naše další tipy na recepty do rubriky Inspirace na vaření a pečení. Užijte si chuť!