You are here
Udělejte si super čaj proti nachlazení z krále vitamínu C! DOMOV Vaření a Pečení 

Udělejte si super čaj proti nachlazení z krále vitamínu C!

Nachlazení nebude mít šanci (nebo bude mít alespoň jen hodně mírný průběh), když své tělo nadopujete vitamínem C. Zapomeňte na citron, ten je v porovnání s českým šípkem chuďas!

Šípek obsahuje až 9× více vitamínu C

Nenápadný keř a jeho malé červené plody jsou „céčkem“ přímo nadopované. Ve 100 g zralého šípku je totiž až 450 mg vitamínu C, zatímco ve stejném množství citrusových plodů je vitamínů cca jen 53 mg.

Svoje bohatství má ale šípek jen tehdy, je-li sbírán ve zralém stavu – tj. když jsou plody měkké. Musí to být ještě před prvními mrazíky. Ještě je čas, takže pokud nemáte zásobu šípku, vezměte košík a hurá k lesu nebo k polní cestě.

Jak uvařit zdraví prospěšný šípkový čaj?

Abyste nezničili cenné látky, nechte cca 12 hodin (ideálně přes noc) plody šípku macerovat ve studené vodě. Na 1,5 litru vody použijte asi dvě plné hrsti plodů. Poté zahřívejte asi 10 minut na mírném ohni, pozor – voda se nesmí vařit. Aby byl čaj chutnější, můžete přidat bylinky podle chuti. Perfektně si šípek rozumí s meduňkou. Jinou – taky parádní – chuť čaj bude mít, když přidáte lesní plody nebo jablko. Čaj pijte horký a ideálně 2 šálky každý den.

Líbil se vám článek? Sdílejte ho :-) Děkujeme

Related posts